Mgr. Pavla Frňková - lektorka kurzů a terapeutka

Nenávidíte svého muže (či ženu)?

Kategorie: Parnerské vztahy

Nenávidíte svého muže (či ženu)? -

Mnoho lidí cítí ke svým životním partnerům nenávist. Podle Christiny Carter to mohou způsobovat příliš velká očekávání, která od svého vztahu mají.

Číst dále…

21 způsobů, jak říci "ne"

Kategorie: Osobní rozvoj

21 způsobů, jak říci

Dělá vám problémy odmítat ostatní a říkat jim "ne"? Christina Carter vytvořila návod, jak to zvládnout. Jedná se o tři na sebe navazující kroky.

 

Číst dále…

Čekáte na terapii? Zkuste vděčnost a laskavost

Kategorie: Osobní rozvoj

Čekáte na terapii? Zkuste vděčnost a laskavost -

Může pozitivní změny v našem životě nastartovat jen terapie nebo si můžeme pomoci sami? Ukazuje se, že existují způsoby, jak se naučit zaměřovat svou pozornost pozitivním směrem, což vede k většímu optimismu, životní spokojenosti a zlepšení vztahů s ostaními...

Číst dále…

Jak pomocí mindfulness zlepšit sebeovládání

Kategorie: Osobní rozvoj

Jak pomocí mindfulness zlepšit sebeovládání -

Může mindfulness pomoci se zvládáním emocí? Jak to udělat a jak to, že to funguje? O tom všem se dočtete v rozhovoru s Rimmou Teper z univerzity v Torontu.

Číst dále…

5 způsobů zvládání stresu

Kategorie: Osobní rozvoj

5 způsobů zvládání stresu -

Co dělat, když nám život hází klacky pod nohy? Greater Good Scientific Centre pod univerzitou v Berkley vytvořilo na základě mnoha psychologických výzkumů řadu jednoduchých cvičení, která nám mohou pomoci zvýšit svou odolnost vůči stresu. 

Číst dále…

JOT: Nechte to plavat

Kategorie: Parnerské vztahy

JOT: Nechte to plavat -

Vracíte se v duchu neustále k obviňování druhých z toho, jak vám ublížili? Rick Hanson vysvětluje, jak to nechat být.

V našich nejbližších vztazích často na pozadí své mysli necháváme běžet neustálé stížnosti na druhé lidi, jako bychom byli žalobce, který dokazuje vinu obžalovaného.

Jistě, promyslet si něco pořádně je fajn. Ale dělat z toho promyšlenou „obžalobu“ (i když jenom ve vaší vlastní mysli) může ubližovat vám i druhým lidem. Proto tento článek – nechte to plavat.

Číst dále…

Láska, úcta a vděčnost

Kategorie: Parnerské vztahy

Láska, úcta a vděčnost -

Jess Alberts a Angela Trethewey přišly na to, že úspěšnost vztahu nezávisí jen na tom, jak si partneři rozdělí domácí práce, ale také na tom, jak vyjadřují vděčnost za práci toho druhého.

Otázka: Jste vděčný za to, o co se vaše partnerka stará v domácnosti?

On: No, asi ano.

Otázka: A jak to dáváte najevo?

On: Ona to prostě ví.

(ze skupinového rozhovoru vedeného autorkami.)

Číst dále…

JOT: Dejte jim, co chtějí

Kategorie: Parnerské vztahy

JOT: Dejte jim, co chtějí -

Výzkumy ukazují, že vztahy jsou tvořeny interakcemi, které se skládají z jednotlivých momentů. A zásadní moment v interakci nastává, pokud jeden člověk něco chce od druhého (toto „chtění“ zahrnuje přání, potřeby a touhy). Požadavky mohou být jednoduché a konkrétní, např. „Prosím, podej mi sůl“. Ale mohou být také složité a neurčité jako „Prosím, miluj mě partnerským způsobem“.

Číst dále…

Jak zvýšit manželskou spokojenost za 21 minut?

Kategorie: Parnerské vztahy

boy 946213 640

Výzkumy ukazují, že manželství zvyšuje štěstí partnerů – ale jen dočasně, v průměru na dva roky. A jejich spokojenost s manželstvím se většinou v průběhu let postupně snižuje. Jak můžeme toto snižování spokojenosti zastavit?
Výzkumy říkají, že jednou možností je manželská terapie, která ale může být časově i finančně náročná. Nová studie ukazuje jinou možnost – takovou, která nezabere ani půl hodiny ročně a vede k působivým výsledkům.

Číst dále…

JOT: Ochočte svého ještěra

Kategorie: Osobní rozvoj

boy 241434 640

Když jsme ve stresu či ustaraní, je někdy těžké se uklidnit. Primitivní a vystrašené místo uvnitř našeho mozku, které je za to zodpovědné, se vyvinulo před stovkami miliónů let a potřebuje hodně péče a konejšení, aby se zklidnilo a nebylo tak ustrašené.
Tím, jak to udělat, se budeme zabývat v následujícím článku. 

Číst dále…