Mgr. Pavla Frňková - lektorka kurzů a terapeutka

JOT: Ochočte svého ještěra

Rick Hansonboy 241434 640

Nedávno mi byl z ucha odoperován melanom. Naštěstí byl brzy podchycen a jsem v pořádku, zotavuji se se zašitým uchem. Ale toto moje malé zdravotní drama mi umožnilo více si cenit života a také jsem si jasně uvědomil malé primitivní a vystrašené místo uvnitř nás všech
Tato naše část se vyvinula před stovkami miliónů let apotřebuje hodně péče a konejšení, aby se zklidnila a nebyla tak ustrašená.
Nyní se tedy budeme věnovat tomuto tématu, které má, přiznávám, trochu zvláštní název: Ochočte svého ještěra.

Proč?
Vždycky jsem měl rád ještěry. Vyrůstal jsem na kraji Los Angeles a hrával jsem si v kopcích blízko našeho domu. Někdy se mi podařilo chytit ještěra a hladit jeho bříško, takže se v mých rukou uklidnil a vypadal relaxovaně.
Když mi bylo 20, našel jsem ještěra jednoho chladného rána v horách. Byl ztuhlý a prochladlý a nechal se sebrat. Bál jsem se, že by mohl umrznout, a tak jsem si ho vzal na rameno, kde se po zbytek dne přichytil drápky a jen občas se pohnul. Probíhala mezi námi taková komunikace beze slov, při které ještěr vypadal, že ví, že mu neublížím, a já jsem cítil, že mě nepoškrábe ani nekousne. Po několika hodinách už jsem skoro nevěděl, že tam je, a někdy odpoledne zmizel, aniž bych si to uvědomil.

Teď po letech, kdy už vím mnohem víc o vývoji mozku, mi najednou začala dávat moje podivná náklonnost vůči ještěrům smysl. Zjednodušeně lze vývoj mozku, který začal před 600 milióny let, rozdělit na tři základní etapy:
1. ještěří – mozkový kmen, zaměřený na vyhnutí se zranění
2. savčí – limbický systém, zaměřený na získávání odměn
3. primátí – mozková kůra, která se zaměřuje na vztahy s ostatními

V mozku se samozřejmě nachází mnoho spojů, takže tyto tři funkce – vyhýbání se, získávání odměn a vytváření vztahů – jsou prováděny všemi částmi mozku společně. Ale přesto tyto funkce využívají především ty oblasti mozku, které byly jejich prvotním sídlem. A to má poměrně významné důsledky.
Například kvůli tomu, aby se zabránilo možnému ohrožení, jsou reakce mozkového kmene a částmi těsně nad ním rychlé, ale také dost nepružné. Neuroplasticita, tj. schopnost mozku měnit svou strukturu učením se z novým zkušenostem, se zvyšuje tím více, čím jsou části mozku evolučně mladší. 
Z toho tedy vyplývá, že pokud se chcete stát méně úzkostnými, nervózními nebo traumatizovanými (pocity a reakce spojené s „ještěřím“ mozkem a jeho procesy), tak budete k tomu, aby se změnila struktura vašeho mozkového kmene a limbického systému (které vytváří prvotní emoci – strach), potřebovat velmi mnoho opakovaných zkušeností spojenými s pocity bezpečí, jistoty a klidu.
Jinak řečeno, váš vnitřní leguán potřebuje hodně péče a mazlení.

Jak?
Zaprvé, já osobně jsem shledal užitečným uvědomit si, jak moc vyděšený je ještěr uvnitř nás. Ještěři a první savci, kteří se objevili před cca 200 miliony let, kteří nebyli příliš ostražití, selhali v první zkoušce života – jez, ale nenech se sníst.
Takže si buďme vědomi tohoto úzkostného založení své mysli, toho, že jsme podvědomě neustále na stráži, když se setkáváme s lidmi a procházíme jednotlivými události našeho dne. A znovu a znovu se uklidňujte připomínáním si, že ve skutečnosti jste právě nyní úplně v pořádku, a tak posílejte zklidňující a utišující vzkaz primitivním částem vašeho mozku.
Také můžete relaxovat své tělo. Nejvíce signálů, které se dostávají do mozku, pochází z našeho těla, ne z vnějšího světa. A tak, když se uvolní vaše tělo, tak vysílá vašemu mozku zprávu, že jste v pořádku.
Můžete se hluboce nadechnout a cítit každou část svého těla, všimnout si, že se vlastně cítíte docela dobře, a uvolnit napětí s vaším výdechem. Tento proces můžete opakovat tolikrát, kolikrát chcete. 
Můžete také změnit polohu svého těla – i nyní, když si čtete tento článek –do pohodlnější pozice. Když v průběhu dne jíte, chodíte, jdete na záchod či do postele, můžete si všimnout toho, že jste vlastně v bezpečí, nic vám nehrozí a vše funguje tak, jak má, jste živí a zdraví.
Přitom můžete vědomě vstřebávat tyto momenty, kdy zklidňujete svého ještěra. Všimněte si, jak se vaše tělo uvolňuje a zklidňuje, vychutnejte si to, zůstaňte s tímto pocitem 10 – 20 – 30 sekund, aby se vám mohl vrýt do paměti (pro více informací o technice „přijímání dobrého“ se podívejte dotohoto článku). 
Mysl nebo mozek bývají někdy přirovnávány k výboru či radě. Mně osobně připadají spíš jako džungle. Tvorů uvnitř ní se nemůžeme zbavit – jsou nedílnou součástí našeho mozku – ale můžeme je ochočit a vytrénovat. A pak budou víc vrtět ocasem a méně štěkat.
Anebo se uvolní, jako když se ještěr vyhřívá na slunci.

 

Tento příspěvek pochází z newsletteru Just One Thing (JOT), který nabízí jednoduché aktivity vytvořené tak, aby vám do života přinášely větší radost, spokojenější vztahy a klid mysli i duše. 

Tento článek byl původně publikován v Greater Good, online magazínu Greater Good Science Centra Univerzity v Berkley. Originál naleznete zde. 

Hanson thRick Hanson je psycholog, člen kolegia Greater Good Science Center at UC Berkeley a jeden z nejvíce prodávaných autorů dle New York Times. Napsal knihy Hardwiring HappinessBuddha’s BrainJust One Thing, a Mother Nurture, které byly přeloženy do 26 jazyků. Je redaktorem Wise Brain Bulletinu a mnoha audio programů. S vyznamenáním absolvoval UCLA, založil Wellspring Institute for Neuroscience and Contemplative Wisdom, přednáší v institucích jako NASA, na Oxfordu, Stanfordu, Harvardu a dalších významných univerzitách a také v meditačních centrech na celém světe. Jeho práce byla představena stanicemi BBC, CBS a NPR a poskytuje bezplatný newsletter Just One Thing, který má více než 100 000 odběratelů. Vytvořil také online program Foundations of Well-Being o pozitivní neuroplasticitě, který mohou lidé ve finanční tísni získat zdarma.