Mgr. Pavla Frňková - lektorka kurzů a terapeutka

Je pozornost klíčem k emoční inteligenci?

Kategorie: Osobní rozvoj

eye 15699 640

Rozhovor s autorem bestselerů Danielem Golemanem o jeho nové knize Pozornost.
V současné době je normální, že jsme neustále bombardováni informacemi a zprávami. Ale v tomto množství informací nám přeci jen něco schází – schopnost soustředění.

Číst dále…

JOT: Utište svého vnitřního kritika

Kategorie: Osobní rozvoj

sad face

Dělat chyby je snadné. Ale odpouštět si je se musíme naučit.

Každý občas udělá chybu. Já, vy, sousedé, všichni.

Své chyby je potřeba uznat, poučit se z nich, abychom je neopakovali, a přiměřeně jich litovat. Ale většina lidí se na sebe za své omyly zlobí víc, než je zdrávo – jsou nepřiměřeně sebekritičtí.

Číst dále…

Jak naprogramovat náš mozek ke štěstí

Kategorie: Osobní rozvoj

1702 1252709341CgRp

V posledních letech jsme začali rozumět tomu, kde v nervové soustavě sídlí štěstí, vděčnost, odolnost, láska či soucit. A díky lepšímu porozumění dokážeme nervový základ těchto stavů záměrně stimulovat, což znamená, že je umíme posilovat a rozvíjet. Protože, jak řekl známý kanadský vědec Donald Hebb:„Neuronové spoje, které aktivujeme, se stávají silnějšími.“

Číst dále…

Jak může mysl uzdravit srdce

Kategorie: Osobní rozvoj

Jak může mysl uzdravit srdce -

Tara Bennett-Goleman a Daniel Goleman nabízí vědecký pohled na tzv. „zaříkávání mysli“, techniku, kterou lze překonat takové zvyky naší mysli, které nám ubližují.

 

Číst dále…

Ztrácí vaše manželství své kouzlo?

Kategorie: Parnerské vztahy

Ztrácí vaše manželství své kouzlo? -

 Jeden z nejlepších rysů dlouhodobých vztahů je, že nám poskytují pohodlí a předvídatelnost v komplikovaném světě. Ale na druhou stranu se mohou stát nudnými. Výzkumy ukazují, že v průběhu 8-9 měsíců se z 87% procent vztahů vytrácí pocit opojné vášně, který lidé cítili, když se zamilovali. Nutně to neznamená, že jsou tyto vztahy špatné, ale ztratily svou původní jiskru. Jsou stále snesitelné, ale už ne tak úžasné jako na počátku.

Číst dále…

Šest zvyků vysoce empatických lidí

Kategorie: Osobní rozvoj

Šest zvyků vysoce empatických lidí -

Pokud vám připadá, že slovo empatie slyšíte téměř všude, tak máte pravdu. Mluví o ní vědci, manažeři, učitelé i politici. Ale existuje zásadní otázka, na kterou se ptá jen málo lidí: Jak mohu zvýšit svou schopnost empatie? Empatie není jen cestou k tomu, abychom se chovali lépe. Podle nového výzkumu je to druh návyku, který, pokud si ho osvojíme, vede ke zvýšení kvality našeho života.

Číst dále…

Pět cest k radostnějšímu roku 2016

Kategorie: Osobní rozvoj

telescope fixed 300px

Přelom roku nám poskytuje skvělou příležitost vydat se na cestu za větším štěstím v následujícím roce. Ale může to být záludné – dost často se totiž snažíme být šťastní způsoby, které nám ve skutečnosti větší radost, spokojenost či naplnění nepřináší. Takže jak to udělat správně?

Číst dále…

Dobré vztahy v dětství vedou ke šťastné dospělosti

Kategorie: Výchova dětí

 

johnny automatic scales of justiceVýzkumy ukazují, že základy celoživotního štěstí jsou často spojené s dětstvím. Ale jak pomoci dětem dosáhnout štěstí v dospělosti? Je to o výborném prospěchu? Nebo zvyšují naše štěstí dobré vztahy s ostatními lidmi?

Nová studie ukazuje, pro šťastný život jsou mnohem důležitější dobré vztahy než dobré známky.

Číst dále…

Jak proměnit ranní šílenství v příjemný začátek školního dne

Kategorie: Výchova dětí

bts3

Rána jsou důležitá. Přijde dítě do školy nervózní a rozhozené z panického útěku na autobus bez pořádné snídaně? Nebo tam přijde odpočinuté a najedené, klidné a připravené se učit? Různé výzkumy dokazují, že tento rozdíl značně ovlivňuje jejich školní úspěšnost.

Číst dále…

Co dělat, když děti zlobí?

Kategorie: Výchova dětí

pouting baby girl2

Jak stanovit a vyžadovat pravidla chování, aby je děti dodržovaly? Všichni občas děláme plané výhrůžky, zejména v napjatých chvílích, přičemž doufáme, že tím přinutíme své děti, aby se polepšily. Ale pokud něčím pohrozíme, a pak to nesplníme, tak to s sebou nese několik problémů.

 

Číst dále…