Mgr. Pavla Frňková - lektorka kurzů a terapeutka

Ztrácí vaše manželství své kouzlo?

Ztrácí vaše manželství své kouzlo? -

Christine Carter

3 jednoduché způsoby, kterými můžete oživit svou lásku.
Jeden z nejlepších rysů dlouhodobých vztahů je, že nám poskytují pohodlí a předvídatelnost v komplikovaném světě. Ale na druhou stranu se mohou stát nudnými. Výzkumy ukazují, že v průběhu 8-9 měsíců se z 87% procent vztahů vytrácí pocit opojné vášně, který lidé cítili, když se zamilovali. Nutně to neznamená, že jsou tyto vztahy špatné, ale ztratily svou původní jiskru. Jsou stále snesitelné, ale už ne tak úžasné jako na počátku.

A netýká se to jen našich vztahů – ve většině oblastí našeho života sizvykáme na okolnosti, které se nemění. Vědci to nazývají hédonickou adaptací. To, co bylo na začátku nové a vzrušující – ať už je to partner, nové boty, nové bydliště nebo nová práce – téměř vždy časem ztrácí původní kouzlo.
Zde je důležité slovo téměř. 13 – 20% manželství si zvládá udržet počáteční jiskru (to neznamená, že 80% párů je nešťastných, jen jejich vztah není zrovna vášnivý). Podle Kena Sheldona, vědce zabývající se hédonickou adaptací, si sice na většinu věcí v životě zvykneme, ale nezvykneme si na věci, do kterých se „zapojujeme různými způsoby, motivovaně a s úsilím“ – tak jako nás dokáže zaujmout turistika, kurz či nový sport. 
To znamená, že ta samá předvídatelnost, která nás v našich vztazích uklidňuje, nás také může začít nudit a můžeme díky ní začít ztrácet zájem o partnera. Špatný způsob, jak s touto nudou naložit, je hledat vzrušení a novost mimo vztah – všichni známe lidi, kteří to udělali. Naštěstí lze ale tento problém řešit jinak.

Lék: Něco změňte. Třeba i hodně.
Dobrou zprávou je, že oživit váš vztah může být zábava. Špatnou zprávou je, že se budete muset vzdát nějakého pohodlí (nebo aspoň sterteotypu), které se ve vašem vztahu vytvořilo. Zde je popsáno, jak:

1. Staňte se zranitelnými (tak jak jste nejspíš byli na první schůzce). Zranitelnost může být nepříjemná, protože nezbytně znamená vystavení se nejistotě a riziku, případně i emočnímu zranění. (Nezapomeňte: Zranitelnost není slabost!) Zranitelnost umožňuje, aby se rozvíjela a prohlubovala vzájemná důvěra a blízkost. 
Jednoduchý způsob, jak se stát ve vztahu zranitelným, je dát najevo své pocity. Co neznámého o sobě můžete svému dlouhodobému partnerovi odhalit, co o vás ještě neví? Také se můžete svého partnera zeptat něco, co o něm nevíte.
Nebo udělejte něco trochu odvážného. Jeďte příště na dobrodružnou dovolenou na neznámé a trochu nebezpečné místo. Nebo jděte na večeři do karaoke baru, kde si společně před ostatními zazpíváte. Zkuste nový sport (u kterého je možná budete cítit hloupě nebo neohrabaně). Udělejte něco vzrušujícího, jako bungee jumping.
Zranitelnost funguje částečně proto, že vytváří fyziologickou reakci podobnou počáteční zamilovanosti. Vědci si myslí, že pravděpodobně prožíváme vzrušení způsobené něčím riskantním stejně jako nadšení způsobené zamilovaností – jsou si velmi podobné. Adrenalinové zážitky jsou každopádně užitečné pro oživení jiskry vztahu.

2. Zlepšete své návyky. Pokud mě znáte, víte, že jsem velkým zastáncem produktivních návyků a rutin. Doporučuji je také ve vztazích, s jedním upozorněním: vaše návyky ve vztahu potřebují občas obměnit nebo se začnete nudit. Zvykněte si na změnu – myslíte, že si protiřečím?
Není to tak. Možná jste si zvykli na vyjadřování vděčnosti, než jdete spát – že svému partnerovi řeknete, co na něm máte rádi. Zkuste každý den vymyslet něco jiného. Nebo možná jdete každý týden na večeři – je sice pohodlné jít každý týden do té samé restaurace, ale měli byste to občas změnit. Změnit restauraci i to, co děláte. Předstírejte, že jdete poprvé na rande, a snažíte se udělat dobrý dojem.
I pokud se vám nezamlouvá představa něčeho dobrodružného nebo odhalení svých citů, určitě se snažte do svých návyků zahrnout něco aspoň trochu zábavného. Když měli lidé při výzkumu vytvořit seznam věcí, které je baví (lyžování, zkoušení nových restaurací, procházení se neznámými městskými částmi), tak pokud je dělali spolu s partnerem, tak spíše souhlasili s výroky typu „Když dělám něco, abych potěšil svého partnera, tak se cítím šťastný“ nebo „Když pomyslím na svého partnera, tak se cítím rozechvěle a zrychlí se mi tep.“

3. Překvapte svého partnera (a možná i sami sebe)
Jde jen o to, snažit se nebýt tak předvídatelní. Vyveďte partnera z míry tím, že mu při cestě na večeři zakryjete oči šátkem. Moje kamarádka s manželem se střídají při plánování společných schůzek tak, aby druhého překvapili. Nemusí jít o nic světoborného, ale element překvapení z toho dělá novou a zábavnou zkušenost. Výzkumy ukazují, že pokud je mnohotvárnost vnímaná jako něco pozitivního, tak nejistota umocňuje naše příjemné pocity. 
Když už jste v tom, hledejte u svých partnerů něco, co vás potěší. Můžete spolu něco dělat posté, ale stejně zkuste v tom, jak to dělá, najít něco nového a zajímavého. Naše mozky rády škatulkují, takže často vidíme jen to, co čekáme, že uvidíme. Ostatní lidé a situace nám přijdou zajímavější a zábavnější, protože dosud neznáme jejich způsob chování (vědci to nazývají „vábením neznámého“). Pokud zjistíme něco nového o lidech, které známe, přijdou nám pak zajímavější.

Partneři samozřejmě mohou (a měli by) všechny tyto strategie vyzkoušet i v ložnici. Milování je jeden z nejdůležitějších způsobů, kterými se páry sbližují, ale stejně jako vztah může časem zevšednět. Při sexu něco změňte, staňte se zranitelnými, zkuste něco odvážného, změňte své návyky a přidejte element překvapení.

A konečně, dělejte tyto věci proto, abyste prohloubili porozumění a blízkosts partnerem spíše než kvůli tomu, abyste předešli konfliktům nebo odmítnutí. Pokud jsou naše cíle ve vztahu pozitivní (např. chceme se dobře bavit) spíš než negativní (např. vyhnout se hádce), je pravděpodobnější, že budeme se vztahem spokojenější a budeme se cítit méně osamělí a nejistí. A to není vůbec nuda.

Tento článek byl původně publikován v Greater Good, online magazínu Greater Good Science Centra Univerzity v Berkley. Originál naleznete zde