Mgr. Pavla Frňková - lektorka kurzů a terapeutka

Pět cest k radostnějšímu roku 2016

Christine Cartertelescope fixed 300px

Přelom roku nám poskytuje skvělou příležitost vydat se na cestu za větším štěstím v následujícím roce. Ale může to být záludné – dost často se totiž snažíme být šťastní způsoby, které nám ve skutečnosti větší radost, spokojenost či naplnění nepřináší. Takže jak to udělat správně?
Kvůli zodpovězení této otázky jsem nedávno mluvila s jedním ze svých oblíbených expertů na štěstí, buddhistickým učitelem Jamesem Barazem, autorem knihy Awakening Joy. Zde je shrnuto, o čem jsme spolu mluvili, a doufám, že vám to pomůže vytvořit si návyky pro větší štěstí v roce 2016.


Christine Carter: Když se rozhodneme žít šťastněji, tak často děláme chyby. Jaké a jak se jim vyhnout? 

James Baraz: Naše rozhodnutí něco změnit se nevyplácí, pokud si toho na sebe vymyslíme moc nebo vymyslíme něco nereálného. Pokud se nám pak náš záměr nedaří splnit, máme pocit, že jsme selhali. Naše počáteční odhodlání se rychle vytrácí a my si říkáme: „Na to nemám.“

Změna návyku vyžaduje čas. Je důležité si uvědomit, že uskutečnění nějakého záměru je dlouhodobý proces.
Považuji za užitečné vstřebávat příjemné pocity, které jsou spojené s dílčími úspěchy. Po dosažení drobných úspěchů si dopřejte chvilku, ve které si uvědomíte, jak tento úspěch prožíváte ve svém těle i mysli. A na tomto úspěchu později stavíte. Místo myšlenek typu „nikdy se nezměním“ je mnohem účinnější přemýšlet o sobě jako o někom, kdo se učí dělat novou věc. Nejdůležitější je věřit, že se můžete změnit.

CC: Jsou nějaké návyky, které nám mohou pomoci cítit se šťastnějšími?

JB: Mám 5 oblíbených způsobů „navození štěstí“, ale je důležité nesnažit se jich dělat příliš mnoho najednou. Vyberte si takový, který je vám nějakým způsobem blízký.

1. Myslím, že nejsnazší cesta ke štěstí spočívá v pěstování vděčnosti, což znamená uvědomit si všechny radosti a dary našeho života. Pravidelné přemýšlení nad dobrými věcmi, které nás v životě potkaly, a jejich ocenění, je velmi účinné. A vyjádření vděčnosti skrze slova a činy ji proměňuje z prchavé myšlenky v prožitý a sdílený pocit, který nás sbližuje s ostatními.

2. Uvědomte si, při kterých činnostech jste šťastní – třeba je to tanec nebo procházky přírodou – a dělejte je pravidelně s lidmi, které máte rádi. Setkávání s ostatními lidmi je pro naše štěstí velmi důležité.

3. Vyjádřete svou lásku či zájem nějakou smysluplnou aktivitou. Může to znamenat vyslechnout ty, které máme rádi, nebo dělat dobrovolníka v oblasti, kterou považujeme za důležitou. Najít způsob, jak být ostatním užitečný, dává našemu životu vyšší smysl.

4. Mluvte se sebou přátelsky. Čím laskavější budete k sobě, tím laskavější budete k ostatním lidem.

5. Pravidelně se věnujte nějaké umělecké či tvůrčí aktivitě, například zpívání, malování nebo psaní. Umožňuje nám to cítit se opravdu živí. Zpívání pro mě bylo vždy způsobem, jak si zlepšit náladu.

A mohl bych přidat další. Ve svém online kurzu Awakening Joy se zabývám 10-ti různými způsoby, jak se v životě cítit lépe.


CC: Proč je důležité zabývat se vlastním štěstím nebo se učit být šťastný?

JB: Když si neujasníte, kde se nalézá vaše opravdové štěstí, jste odkázáni na názory ostatních a je snazší podlehnout různým touhám nebo třeba reklamám. 
Pomáhá zeptat se sám sebe: „Co teď potřebuji, abych se cítil dobře, co by mi prospělo?“ Odpovědi se v průběhu času mění. Možná si potřebujeme s někým popovídat, udělat si přestávku nebo přehodnotit své cíle.
Většinou vše, co potřebujeme, je naslouchat si a být k sobě upřímní. Ale obvykle se nezastavíme a nezeptáme se sami sebe, co potřebujeme, a místo toho hledáme štěstí venku. Ale moudrost a pravda, které hledáme, jsou skryté uvnitř nás.

CC: Je velký rozdíl mezi tím vědět, co máme dělat, abychom byli šťastnější, a opravdu to dělat. Máte nějakou radu pro ty, kteří ví, co mají dělat, ale nedělají to?

JB: Připomínejte si svůj záměr. Záměr se liší od přání nebo naděje a také od cíle. 
Vše začíná silou záměru. Začněte představou a pak se upřímně rozhodněte udělat, co je potřeba.  Nespěchejte na sebe. Dělejte takové kroky, které zvládnete, a dovolte si užít dobrý pocit, který to přinese. Dělejte to po malých krůčcích – všímejte si i toho nejmenšího pokroku.

Buďte přitom k sobě laskaví. Sebekritika vám neprospěje. Buďte si vědomi myšlenek a názorů, které vám stojí v cestě a chovejte se k nim se soucitem – jako k dítěti, které neumí nic lepšího.

CC: Myslím, že pro moje štěstí je nejvýznamnější má každodenní praxe vděčnosti a přijetí. Jaká je to pro vás?

JB: Pro mě je také velmi důležité připomínat si, jak se mám dobře. A oceňování ostatních je pro účinek vděčnosti ještě důležitější. Také často rozjímám nad tím, že můj život se skládá jen z omezeného množství okamžiků a tento, který prožívám nyní, zde ještě nikdy nebyl a už se nikdy nebude opakovat.

Pomáhá mi také denní praxe meditace všímavosti. Jak rád říká můj kolega Jack Kornfield, nápisy v Las Vegaských kasínech hlásají: „Abyste vyhráli, musíte být tady.“ A stejné je to s naším životem. Čím více žiji v přítomnosti, tím více živý se cítím.

Tento článek byl původně publikován v Greater Good, online magazínu Greater Good Science Centra Univerzity v Berkley. Originál naleznete zde