Mgr. Pavla Frňková - lektorka kurzů a terapeutka

Osobní rozvoj

Čekáte na terapii? Zkuste vděčnost a laskavost

Kategorie: Osobní rozvoj

Čekáte na terapii? Zkuste vděčnost a laskavost -

Může pozitivní změny v našem životě nastartovat jen terapie nebo si můžeme pomoci sami? Ukazuje se, že existují způsoby, jak se naučit zaměřovat svou pozornost pozitivním směrem, což vede k většímu optimismu, životní spokojenosti a zlepšení vztahů s ostaními...

Číst dále…

Jak pomocí mindfulness zlepšit sebeovládání

Kategorie: Osobní rozvoj

Jak pomocí mindfulness zlepšit sebeovládání -

Může mindfulness pomoci se zvládáním emocí? Jak to udělat a jak to, že to funguje? O tom všem se dočtete v rozhovoru s Rimmou Teper z univerzity v Torontu.

Číst dále…

5 způsobů zvládání stresu

Kategorie: Osobní rozvoj

5 způsobů zvládání stresu -

Co dělat, když nám život hází klacky pod nohy? Greater Good Scientific Centre pod univerzitou v Berkley vytvořilo na základě mnoha psychologických výzkumů řadu jednoduchých cvičení, která nám mohou pomoci zvýšit svou odolnost vůči stresu. 

Číst dále…

JOT: Ochočte svého ještěra

Kategorie: Osobní rozvoj

boy 241434 640

Když jsme ve stresu či ustaraní, je někdy těžké se uklidnit. Primitivní a vystrašené místo uvnitř našeho mozku, které je za to zodpovědné, se vyvinulo před stovkami miliónů let a potřebuje hodně péče a konejšení, aby se zklidnilo a nebylo tak ustrašené.
Tím, jak to udělat, se budeme zabývat v následujícím článku. 

Číst dále…

Je pozornost klíčem k emoční inteligenci?

Kategorie: Osobní rozvoj

eye 15699 640

Rozhovor s autorem bestselerů Danielem Golemanem o jeho nové knize Pozornost.
V současné době je normální, že jsme neustále bombardováni informacemi a zprávami. Ale v tomto množství informací nám přeci jen něco schází – schopnost soustředění.

Číst dále…

JOT: Utište svého vnitřního kritika

Kategorie: Osobní rozvoj

sad face

Dělat chyby je snadné. Ale odpouštět si je se musíme naučit.

Každý občas udělá chybu. Já, vy, sousedé, všichni.

Své chyby je potřeba uznat, poučit se z nich, abychom je neopakovali, a přiměřeně jich litovat. Ale většina lidí se na sebe za své omyly zlobí víc, než je zdrávo – jsou nepřiměřeně sebekritičtí.

Číst dále…

Jak naprogramovat náš mozek ke štěstí

Kategorie: Osobní rozvoj

1702 1252709341CgRp

V posledních letech jsme začali rozumět tomu, kde v nervové soustavě sídlí štěstí, vděčnost, odolnost, láska či soucit. A díky lepšímu porozumění dokážeme nervový základ těchto stavů záměrně stimulovat, což znamená, že je umíme posilovat a rozvíjet. Protože, jak řekl známý kanadský vědec Donald Hebb:„Neuronové spoje, které aktivujeme, se stávají silnějšími.“

Číst dále…

Jak může mysl uzdravit srdce

Kategorie: Osobní rozvoj

Jak může mysl uzdravit srdce -

Tara Bennett-Goleman a Daniel Goleman nabízí vědecký pohled na tzv. „zaříkávání mysli“, techniku, kterou lze překonat takové zvyky naší mysli, které nám ubližují.

 

Číst dále…

Šest zvyků vysoce empatických lidí

Kategorie: Osobní rozvoj

Šest zvyků vysoce empatických lidí -

Pokud vám připadá, že slovo empatie slyšíte téměř všude, tak máte pravdu. Mluví o ní vědci, manažeři, učitelé i politici. Ale existuje zásadní otázka, na kterou se ptá jen málo lidí: Jak mohu zvýšit svou schopnost empatie? Empatie není jen cestou k tomu, abychom se chovali lépe. Podle nového výzkumu je to druh návyku, který, pokud si ho osvojíme, vede ke zvýšení kvality našeho života.

Číst dále…

Pět cest k radostnějšímu roku 2016

Kategorie: Osobní rozvoj

telescope fixed 300px

Přelom roku nám poskytuje skvělou příležitost vydat se na cestu za větším štěstím v následujícím roce. Ale může to být záludné – dost často se totiž snažíme být šťastní způsoby, které nám ve skutečnosti větší radost, spokojenost či naplnění nepřináší. Takže jak to udělat správně?

Číst dále…