Mgr. Pavla Frňková - lektorka kurzů a terapeutka

Vzpomínky přináší štěstí

Vzpomínky přináší štěstí -

Amie M. Gordon

Nový výzkum ukazuje, že znovuobjevit zapomenuté každodenní zážitky nás může učinit šťastnějšími, než si myslíme. Tady je několik tipů, jak to udělat.

Co byste dělali raději? Zapsali si nedávný rozhovor nebo se podívali na legrační video?

A co za měsíc? Myslíte si, že byste si raději přečetli o náhodném rozhovoru, který jste vedli před měsícem, nebo že byste se raději podívali na video, které vás rozesměje?

Toto jsou některé z otázek, které vědci v rámci studie položili jejím účastníkům, a které zkoumají naši tendenci podceňovat, kolik potěšení nám může dát znovuobjevení obyčejných zážitků. Účastníci výzkumu předpokládali, že je nebude zajímat číst si záznam o obyčejných věcech, které dělali. Ale o několik měsíců později zjistili, že je to zajímá mnohem více, než předpokládali, a že je to potěšilo mnohem víc, než by řekli.

Je to částečně kvůli tomu, že zapomněli mnohem více, než si mysleli. Teď si říkáme, proč zaznamenávat běžné události, když si na ně v budoucnosti můžeme vzpomenout, a stejně nejsou ničím zvláštní.  Ale jen o měsíc později zjistíme, že naše vzpomínky jsou nejasné, detaily mizí a to, co se zdálo úplně obyčejné, začíná vypadat zajímavěji.

Od narození našeho prvního dítěte jsme s manželem objevili kouzlo objevování obyčejných věcí. Jako mnoho novopečených rodičů jsou naše telefony a foťáky plné fotek naší dcery. (Vysvětlete mi někdo, že nebudu litovat toho, když smažu fotky, které jsou skoro stejné!)

Když se narodila a měsíce jen ležela, připadala jsem si hloupě, že fotím a natáčím videa toho, jak kope svýma nožičkama. Ale stejně jsem to dělala, protože nemám žádná videa ze svého dětství a vím, jak jsem se vždycky ráda dívala na videa svých kamarádů. A teď, o rok později, když si tyto fotky a videa s manželem prohlížíme, tak se smějeme tomu, jak droboučká a milá byla, když se překulila na polštáři.

Ale není to jen ona. Líbí se mi, když vidím, jak moc se změnil náš dům v průběhu roku. Cítím se podobně, jako když si prohlížím stará rodinná alba. Připadá mi to stejně zajímavé, jako když se dívám na staré kočárky, které používala moje máma, nebo jako když vzpomínám na náš starý dům při prohlížení fotek ze svého prvního školního dne nebo z oslavy narozenin.

Takže co to znamená pro náš každodenní život? I když to může vypadat hloupě nebo zbytečně, udělejte si čas na to, abyste zaznamenali své běžné každodenní zážitky. V budoucnosti vás to potěší.

A jak to udělat? Zde je několik nápadů:

  • Fotka denně – každý den (nebo týden) udělejte alespoň jednu fotku, ať už děláte cokoliv. A na konci roku z fotek vytvořte album či fotoknihu. Na svých fotkách zachyťte i své okolí. Nedělejte jen fotky, na kterých pózujete, a není vidět nic kolem vás. Vyfoťte domácí nepořádek, zadní dvorek nebo auto. Jednou pro vás budou tyto fotky stejně zajímavé jako vše ostatní.
  • Den v životě. Často vidím, jak blogeři píší „den mého života“, a jsou to jedny z příspěvků, které čtu nejraději. Také jsem si jeden vyzkoušela. Vyberte si svůj běžný den a zapisujte si, co každou hodinu děláte. Můžete to udělat několikrát za rok a vytvořit si tak deník na svém počítači.
  • Rekonstrukce předešlého dne. Jedna z metod, kterou rádi využívají psychologové ve svých výzkumech, aby se dozvěděli více o běžném životě lidí. Ráno si udělejte čas a zkuste si vzpomenout na vše, co jste dělali předchozí den (cesta do práce, co jste dělali v práci, oběd atd.) a u každé činnosti zodpovězte několik otázek (kdy začala a skončila, co jste dělali, s kým jste byli, jak jste se cítili). Můžete si to takto zapsat několikrát za rok a schovat si zápisky ve svém počítači či deníku.
  • Psaní deníku. Pro některé lidi je psaní deníku zábavou, ale i zapsat si každý den jednu větu nebo myšlenku může být zajímavé. Zamyslete se nad věcmi, které vám přijdou z vaší minulosti nejzajímavější, a pak si vyberte několik témat, o kterých budete psát – co jste měli k večeři, co jste poslouchali za muziku, s kým jste vedli rozhovor nebo co jste nakoupili. I když si to budete psát jednou za měsíc (první den každého měsíce?), tak vám to v budoucnosti může přinést mnohem více potěšení, než si myslíte. Existuje několik výzkumy osvědčených variant psaní deníku – deník vděčnosti, zapisování 3 dobrých věcí, které se zapisují každý den či týden, nebo deník, kde zapisujeme momenty úžasu či údivu.

Jak to udělat, abyste z obyčejných zážitků vytěžili nejvíce? Udělejte si digitální (anebo fyzický) soubor těchto záznamů a vyberte si dobu (opakující se každý rok), kdy se k nim vrátíte, budete si je prohlížet a přemítat nad nimi. Když se budete cítit mizerně, můžete se podívat na staré fotky či do deníku. Začala jsem se dívat na fotky ve svém mobilu ve chvílích, kdy mám strach, a vždycky mě překvapí, jak mi dokáží zlepšit náladu. Kromě toho, že nás potěší, nám také pomáhají uvědomit si, jak krátké jednotlivé zážitky jsou a jak rychle pomíjejí, a také, jak rychle se život mění.

Tento článek byl původně publikován v Greater Good, online magazínu Greater Good Science Centra Univerzity v Berkley. Originál naleznete zde.