Mgr. Pavla Frňková - lektorka kurzů a terapeutka

Těšíte se na víkend? To je dobře. Ale...

Computer Guy2

Pavla Frňková

Těšení se má příznivý dopad na naši psychiku. Ovšem za určitých podmínek.

Jako malá jsem se vždycky půlku prázdnin těšila na pouť, která se konala uprostřed srpna ve vedlejším městečku. Chodili jsme na ni pěšky a já si i nyní pamatuji nadšení a radost, se kterými mi osmikilometrová cesta vždy rychle uteklaA co vy, těšili jste se na něco jako malí? A jaké je to teď?

S příchodem dospělosti přichází také větší zodpovědnost a více starostí, a tak často nedokážeme prožívat pozitivní emoce tak naplno, jako v dětství. A co víc, když přemýšlíme nad budoucností, i potenciálně příjemnou (např. dovolená), často se spíše soustředíme na starosti (ubytování, stravování, cesta, pojištění atd.), než abychom prožívali čistou radost ze zářné budoucnosti. Výzkumy (1) přitom dokazují, že těšení se je pro nás velmi prospěšné, neboť zvyšuje naše nadšení a optimismus. To nám potompomáhá události skutečně dosáhnout, zvláště když se vyskytnou nějaké překážky. Optimisté se totiž nevzdávají.

Výzkumy (1) také uvádí, že kromě toho u nás očekávání příjemné budoucnosti snižuje hladinu kortizolu (stresového hormonu), a to zejména proto, že když se na něco těšíme, tak jsme šťastnější v každodenním životě.

Jak se však těšit správně?

Je dobré nevnímat budoucnost jako útěk od nepříjemné současnosti, ale spíš jako způsob, jak si v současnosti zlepšit náladu. Něco na způsob prohlížení fotek z dovolené, u nichž se vždycky nevědomky usmíváme. Je dobré neporovnávat „příšernou“ současnost a „skvělou“ budoucnost, abychom se necítili ještě hůře. Spíše brát příjemnou představu budoucnosti jako něco, co nás „nakopne“ místo dalšího hrnku kávy nebo čokoládové tyčinky.

Aby bylo naše těšení co nejpřínosnější, je dobré si představit budoucnost všemi smysly (zrakové, sluchové, čichové i chuťové vjemy). Představa by měla být co nejvíc konkrétní. Tím se stane pro náš mozek skutečnější azesílí naše pozitivní emoce, ale také motivaci takovéto budoucnosti dosáhnout.

Proto, když se těšíte na víkend, rozmyslete si, co byste rádi o víkendu zažili a potom si tuto situaci představte do co největších detailů (např. procházka přírodou, posezení u vína atd.). Nejen, že se okamžitě budete cítit lépe, ale k uskutečnění představované situace (a tudíž k příjemnému zážitku) dojde mnohem pravděpodobněji, než kdybyste vůbec nevěděli, co o víkendu chcete dělat, a byl pro vás jen útěkem od unavující práce. A co víc, je možné, že si situaci i více užijete, neboť se ji možná díky předchozí představě budete snažit vnímat všemi smysly a tudíž vám nezbude tolik prostoru pro zneklidňující myšlenky ohledně budoucnosti J

Tak na co se tento víkend těšíte? Můžete se s námi své představy sdílet v komentářích.

Literatura:

http://my.happify.com/research/#A-2 (1)

http://my.happify.com/  aktivita I´m Looking Forward To...