Mgr. Pavla Frňková - lektorka kurzů a terapeutka

Sezení škodí zdraví. Co s tím?

Pavla Frňková

Často se mluví o škodlivosti kouření, tučných jídel či o rizicích nedostatku pohybu. Ale co sezení jako takové?

no sitting

Tom Rath ve své knize cituje výzkumy, které dokazují, že dlouhodobé sezení (více než 6 hodin denně) škodí zdraví ve stejné míře jako kouření cigaret (alespoň z hlediska srdečních onemocnění). Dlouhodobé sezení dle Rathasouvisí i se vznikem mnoha dalších nemocí – od obezity přes cukrovku až po rakovinu. Při sezení se totiž zvyšuje hladina cukru v krvi a stoupá produkce inzulinu. Také se snižuje hladina HDL (dobrého) cholesterolu (po 2 hodinách sezení o 20%) a v těle se ukládá více tuku.

A co víc, následky dlouhodobého sezení bohužel nelze odstranit jednorázově – například tím, že budete každý den hodinu cvičit. Rath uvádí, že i u lidí, kteří takto cvičili, ale jinak převážně seděli, se zvyšovala pravděpodobnost předčasného úmrtí (jakéhokoli původu) o 50%.

Co tedy dělat? Rozhodně nesedět dlouhé časové intervaly bez pohybu, je potřeba hýbat se i v průběhu dne. Zde je několik způsobů, jak toho docílit:

Ke kompenzaci negativního vlivu sezení na náš organismus stačí udělat si každých 20 – 30 minut 2 minutovou přestávku, kdy se protáhneme či se projdeme. Abychom si na to vzpomněli, můžeme si v počítači či mobilu nařídit na každých 20 – 30 minut připomínku. Jiným způsobem, jak docílit častých přestávek, je pití velkého množství tekutin (což je samo o sobě prospěšné), což nás donutí k častým procházkám na WC. Nemusíte se bát, že by se zařazováním krátkých přestávek snížila vaše produktivita, naopak schopnost soustředění i výkonnost se těmito přestávkami zlepšuje.

Další možností, jak v průběhu dne méně sedět, je střídat práci vestoje a vsedě. Existují stoly, u kterých lze měnit výšku, ale můžeme využít i levnějšího řešení, tj. obrazovku počítače či notebook si na stole podložíme krabicí či si je položíme na poličku ve vhodné výšce. 

K tomu, abychom se v průběhu dne více hýbali, nám může pomoci také krokoměr (už jen proto, že ho budeme nosit, nachodíme dle výzkumů v průměru o 1,5 km více – budeme se podvědomě snažit víc chodit).

Dobrým zvykem je také změnit jízdu výtahem za chození po schodech(pokud máte potíže s koleny, tak pouze nahoru), parkovat dál od práce nebomísto používání MHD chodit pěšky.

Máte nějaký jiný nápad, jak se můžeme v průběhu pracovního dne více hýbat? Napište to do komentářů. Těším se na vaše příspěvky.

Literatura:

Rath, T.: Eat Move Sleep: How Small Choices Lead to Big Changes.Missionday, LLC, 2013.