Mgr. Pavla Frňková - lektorka kurzů a terapeutka

Máte rádi své tělo?

Máte rádi své tělo? -

Pavla Frňková, Lenka Vymlátilová

Jaro přichází. Spousta trendy magazínů a reklam nás nyní láká na jarní detoxy, půsty či očisty. Stejně jako v lednu, tak i na jaře je téma redukčních diet a pohybových aktivit intenzivnější. Úvodníky článků většinou straší nadcházející plavkou sezónou a konec halení se v zimních kabátech a bundách. A jak zareagujeme? 
Pustíme se do nějaké méně či více drastické diety, koupíme nějaký ten preparát nebo permanentku do fitka, je to tak? Jsme také pro očistu, ale pro očistu mysli. A začít bychom mohli vztahem k našemu tělu.

Zkuste si odpovědět na následující otázky: 
Máte rádi své tělo?
Co vidíte, když se na sebe podíváte do zrcadla? 
Co Vám při tom obvykle proběhne hlavou?

Mnoho lidí má negativní vztah ke svému tělu, někteří jej dokonce přímo nenávidí. To se pak odráží v tom, jak se k němu chovají – přestávají o něj pečovat a místo toho jej využívají či „trestají“ různými dietami či nepřiměřeně intenzivním cvičením.

Negativní vztah k tělu se promítá i do toho, jak své tělo vnímáme. Pokud se nám některá část našeho těla nelíbí (nebo k ní máme vyloženě odpor), při pohledu do zrcadla často zaměřujeme pozornost právě na ni, místo abychom byli spokojeni se vším ostatním. Mnoho lidí si myslí, že když nějakým způsobem vylepší tu část těla, která jim vadí – např. zhubnou, nechají si zmenšit nos či zvětšit prsa - tak najednou budou se svým tělem spokojení. Bohužel to tak ale být nemusí. 

Spokojenost či přátelský postoj k našemu tělu totiž nejsou dané tím, jak naše tělo objektivně vypadá, ale tím, jak jej vnímáme. A pokud jsme zvyklí zaměřovat se na jeho nedostatky, tak nám moc nepomůže, když např. zhubneme, protože nejspíš najdeme nějaký jiný nedostatek, proč s ním nebýt spokojení.

Postoj k našemu tělu však můžeme změnit právě zaměřením naší pozornosti. K tomu nám mohou posloužit následující otázky. Pokud byste rádi postoj ke svému tělu změnili, doporučujeme se nad otázkami zamyslet, případně si zapsat odpovědi:

Díky svému tělu mohu_______________, _________________a _________________.
Bez něho bych nemohl_______________, _________________a _________________.
Nyní se můžete zamyslet i nad jednotlivými částmi svého těla, zejména nad těmi, které se vám nelíbí, nebo které nemáte rádi. Co vám umožňují ony? Co byste bez nich nebyli schopní dělat?

Zamyslete se také nad tím, co máte na svém těle opravdu rádi, čeho si ceníte, co se vám líbí.

A nakonec se zamyslete nad tím, co můžete pro své tělo udělat, aby bylo zdravé a spokojené. Často přemýšlíme nad tím, co chceme po svém těle(jak má vypadat, jaký má podat výkon atd.), ale málokdy se zamýšlíme nad tím, co by mohlo potřebovat ono od nás.

Je moc fajn uvědomit si, že naše tělo není náš nepřítel. Vlastně je to ten nejlepší přítel, kterého máme.

Naše tělo je s námi 24 hodin denně, v dobrém i ve zlém. Naše nohy nás přivedou kamkoliv potřebujeme, naše ruce udělají cokoliv, co chceme, díky našim tělům máme své děti, které tolik milujeme. Můžeme vidět a slyšet smát se naše blízké, můžeme je nosit na rukách. Můžeme.....

Naše tělo nám dobře slouží a zaslouží si, abychom o něj pečovali, měli ho rádi a hezky o něm hovořili. Starat se o své tělo mimo jiné znamená, že mu dáme dobře najíst a nebudeme ho trápit přísnými dietami nebo ho naopak přecpávat (např. sladkostmi či smaženým jídlem).

Než se tedy pustíte do jarního půstu či detoxu, zkuste se zeptat svého těla, zda mu to udělá opravdu dobře.

Přejeme Vám krásné jaro, užijte si sluníčko, pohyb na čerstvém vzduchu i první jarní zeleninku a zkuste si občas vzpomenout na své tělo a poděkovat mu za to, co pro Vás dělá.