Mgr. Pavla Frňková - lektorka kurzů a terapeutka

Jak zvládat (před)vánoční stres

Jak zvládat (před)vánoční stres -

Pavla Frňková

Když před Vánoci začínám mít pocit, že je toho na mě moc, slyším v duchu Hurvínkovu nezapomenutelnou větu: „Vánoce jsou svátky klidu a míru, tak si to nepokaž, taťuldo.“ Klid a mír před Vánoci (a o Vánocích) zažívá málokdo, protože máme pocit, že toho musíme hrozně moc stihnout: uklidit, napéct, nakoupit dárky, chodit na vystoupení a besídky, stihnout uzávěrky v práci atd. Tento shon ilustruje, jak často upřednostňujeme jiné věci, než ty, které jsou pro nás opravdu důležité.

Kdybyste měli sepsat svůj žebříček hodnot (klidně to udělejte), na jakém místě by bylo vaše štěstí a zdraví? A na jakém uklizený byt a napečené cukroví? Výzkumy ukazují, že i když je pro násobecně naše štěstí či zdraví prioritou, často se chováme v naprostém protikladu k tomu. Možná až budeme příště stát před otázkou, zda ještě umýt okna nebo jít na oslavu, kam se nám nechce, tak bychom si mohlipoložit otázku, co je pro nás skutečně důležité. Někdy to však není tak jednoduché a máme pocit, že některé věci musíme dělat kvůli ostatním lidem. V takové situaci se můžeme sami sebe zeptat – bude pro ně lepší, když bude uklizeno (navařeno, napečeno atd.), ale já budu vyčerpaný, tj. ne zrovna v dobré náladě? A pokud po nás druzí neustále něco chtějí, můžeme se na to zeptat i jich.


Pro některé z nás je velkým stresem nakupování dárků, protože máme pocit, že něco musíme koupit, a nevíme co. Co s tím? Je několik způsobů, jak se s tím vyrovnat:
1.Koupit 10 x (nebo kolikrát potřebujete) univerzální dárek, který potěší a neurazí (např. dárkový poukaz) a dál se tím nezabývat.
2.Stanovit přesný čas, který si na vybírání dárků vyhradíme (např. 21.12. od 16 do 18 – nedoporučuji 24.12.) a jít na místo, kde je velký výběr (obchodní centra, vánoční trhy), vybrat za tu dobu potřebný počet dárků a dál se tím nezabývat (nepřemýšlet, zda jsme přeci jen neměli koupit něco jiného, lepšího). 
3.Před nakupováním dárků koupit nějaký dárek sobě, a to takový, který si opravdu přejete nebo jste si ho přáli jako děti. Radost z dárku vám může pomoci nakupovat dárky s lehkostí. (Přiznávám se, že letos jsem si před Vánoci koupila světelný řetěz a ověsila jsem s ním keř před naším domem – něco, co jsem si moc přála jako malá. A i když má dospělá část zastává názor, že je to kýč, pokaždé, když se na světýlka podívám, probudí to ve mně obrovskou dětskou radost :-) a s ní se dárky bezvadně nakupují).
4.Zkusit se na nakupování dárků podívat jako na něco, v čem můžemeuplatnit svou kreativitu či vtipnost nebo využít advent k přemýšlení o tom, co mají druzí rádi a čím jim můžeme udělat radost. 
Ideální je, aby druzí rozbalovali dárek v naší přítomnosti, abychom od nich dostali zpětnou vazbu, která nás může za naši snahu odměnit (pokud mají radost) či varovat pro příště (tenhle vtip se nepovedl).

Vánoční příběh o narození Ježíška nám také poskytuje zajímavé poselství –i věci, které jsou neplánované či nepříjemné (např. porod ve chlévě), mohou vést k něčemu krásnému či alespoň nezapomenutelnému. Neplánovaných věcí se o Vánocích většinou děje docela dost a často je to hodně stresující, protože bychom chtěli, aby zrovna tyto Vánoce proběhly hladce a ukázkově. Ale právě na takové příhody většinou dlouho vzpomínáme a baví nás ještě mnoho dalších let. Uvedu dva příklady: 
Mému manželovi se jedou podařilo připravit opravdu křupavé filé, neboť jej před obalováním nerozmrazil, a tak jsme u štědrovečerní večeře zjistili, že filé, ač osmažené, je uvnitř ještě zmrzlé. Protože je u nás zvykem, že se od štědrovečerní večeře nemůže vstávat, drželi jsme na Štědrý den opravdu půst :-).
Další historka se přihodila kamarádům, kteří chtěli svým dětem připravit nezapomenutelnou podívanou na stromeček osvětlený pouze zapálenými prskavkami. Tatínek dal dárky pod stromeček, zapálil prskavky, zazvonil a upaloval za dětmi. Než se ale do pokoje se stromečkem dostali, prskavky dohořely a v pokoji byla tma a dým z prskavek. Načež jeden z chlapců trefně prohlásil: „Ten Ježíšek ale smrdí.“ 
Vzpomínky v našem mozku nejsou neměnné, s každým dalším vzpomínáním se mění, takže i opravdu nepovedené Vánoce se časem mohou proměnit na Vánoce hodně vtipné, na které rádi vzpomínáme.

A co vy, máte nějaký nápad, jak bez stresu prožít Vánoce, nakupovat dárky nebo si vzpomenete na nějakou vtipnou vánoční historku?